Löjrom är en delikatess som är känd för sin unika smak och exklusiva kvalitet. Det är en viktig del av den svenska matkulturen och är ofta förekommande på menyer på fine dining restauranger. Du kan dock köpa hem detta själv, via Löjromsexpressen. Löjrom äts främst som en förrätt eller en delikatess och serveras ofta på en bit bröd med olika tillbehör som hackad lök, smetana eller gräddfil och riven rädisa. Dessa hjälper till att balansera den salta smaken och tillför en fräschhet till rätten.
Dryck till denna ädla råvara kan bestå av mousserande vin som Champagne eller Prosecco eller till och med champagne!
Löjromstoast
En vanlig förrätt man gör med löjrom är löjromstoast. Så här gör du den:
För: 4 personer
- 1/2 liten röd lök
- 4 skivor fyrkantigt bröd, ex rostbröd med levain
- smör
- 8 msk crème fraiche (34%)
- 80g löjrom
- färsk dill
Finhacka rödlöken.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek brödskivorna på båda sida så de får yta. Låt svalna en aning.
Klicka på creme fraiche på varje brödskiva. Klicka på löjrom och strössla över rödlök. Dekorera med dill.
En del föredrar att ha smetana före creme fraiche men det är en smaksak.
Hitta dina favoriter
Löjrom går att använda även till andra rätter så klart. Något som varit poppis ett tag är att göra löjromspizza, men även att servera den på salta chips tillsammans med lite bubbel. Testa dig fram för att hitta dina egna favoriter med löjrom!
Andra inlägg
- Konsten att översätta mellan språk – en professionell utmaning
- Därför ska du besöka tandläkaren regelbundet
- En del måste ha riktiga jobb
- Funderar på att skaffa en hund
- Därför är det viktigt med en auktoriserad översättare
- Korta, roliga skämt
- Behöver du byta ut dina fönster?
- Vill du hitta ett bättre elavtal?
- Träning för rullstolsburna