Lax på olika sätt

Lax är bra på det sättet att det går att göra så mycket olika med den. Det går att köpa en hel laxsida och göra i ugnen till exempel så väl som det går att grava den, varmröka den, kallröka deen eller köpa färdig najadlax. Najadlax innebär då att den är är först gravad och sedan kallrökt. Det är lätt att variera lax med och det genom att använda laxfiléer som sedan toppas på olika sätt. Här får du fyra varianter av lax:

Fyra variationer på lax

Mozzarella och pesto
4 laxfiléer (à ca 150 g)
150 g mozzarellaost, skivad
salt
4 msk pesto
svartpeppar
2 msk pistagenötter, att toppa med
Fetaost och ajvar
4 laxfiléer (à ca 150 g)
4 msk ajvar relish
150 g fetaost, smulad
salt
svartpeppar
2 msk solroskärnor, att toppa med
Chèvre och fikon
4 laxfiléer (à ca 150 g)
150 g chèvreost, smulad
8 torkade fikon, grovhackade
1 msk honung, flytande
salt
svartpeppar
10 valnötter, grovhackade att toppa med
Parmesanost
4 laxfiléer (à ca 150 g)
90 g soltorkade tomater, i olja
1 dl parmesanost, grovt riven
salt
svartpeppar
2 msk pinjenötter, att toppa med

Rotfrukter
2 sötpotatisar
3 palsternackor
0,5 msk olivolja
1 tsk honung, flytande
salt
svartpeppar
örtagårdskrydda

Gör så här
Lax
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxskivorna i en ugnsform och skär ett snitt i varje filé.
Fördela vald fyllning i snitten och krydda laxskivorna med salt och peppar. Strö över topping.
Ugnsstek laxen i cirka 20 minuter. Förbered under tiden de rostade rotfrukterna.
Rostade rotfrukter
Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotfrukterna och skär dem i stavar.
Lägg alltsammans på en ugnsplåt och ringla över olivolja och honung. Strö över kryddorna och blanda runt. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.
Lägg laxskivorna och rotfruk­terna i fyra matlådor med lock.
Vid servering: värm på rätten och dekorera even­tuellt med lite färsk basilika eller persilja.

20 May 2021